Asi teď kroutíte hlavou, že sklípek za pomoci klimatizace můžete rázem vykouzlit v podstatě z jakékoliv místnosti v domě nebo problém s chlazením vín vyřešit různě velkou vinotékou. Klasický sklep má ale neuvěřitelné kouzlo a pokud s ním počítáte již při stavbě domu, ušetříte nemalé peníze za elektrickou energii na chlazení vín.
Samozřejmě, že ne v úplně každém obydlí se tato možnost nabízí, ale ve většině domů s větším nebo menším úsilím a financemi můžete sklípek vybudovat. Nejvhodnějšími kandidáty jsou logicky starší, podsklepené domy. Ale běžně se sklípek dá zakomponovat i do novostavby. Ideální pro budování vinného sklípku je komora nebo stará garáž nebo místnost v suterénu – odpadnou tím starosti se stavebním zákonem. Sklípek se dá i vezdít do přízemí nebo sklepa, dokonce je možné pořídit si (například vyzdít v komoře) box na víno do bytu.
Podmínky pro skladování vína
Teplota pro skladování vína by měla být 8-14 ºC a je důležité, aby nekolísala. Tyto podmínky jsou ideální v hlubokých kopaných sklepech nebo v těch s umělou atmosférou. Pokud nemáte možnost využít starý sklep, je třeba počítat s investicemi do vzduchotechniky, chlazení a úpravy vlhkosti. Pokud plánujete sklípek na teplotně exponovaném místě, investovat bude třeba i do klimatizace.
Co je dobré vědět pro správné chlazení sklepů
Úvodem je nutné poznamenat, že do sklepa patří speciální typ klimatizací. Do sklepních prostor není vhodné montovat klasickou klimatizaci, kterou znáte např. z domácností a kanceláří. Hlavním důvodem je konstrukční řešení klasické klimatizace nevhodné do takto specifických prostor, které s sebou přináší další problémy. Pro prostředí vinného sklepa se nejvíce využívá chladící zařízení zvané ECO výparník, které svým konstrukčním řešením vyhovuje podmínkám, které ve vinném sklepě panují.
Problémy, které se obvykle řeší, pokud si necháte do sklepa namontovat klasickou klimatizaci:
Plíseň
Klasická klimatizace není dimenzována do prostředí se zvýšenou vlhkostí, která v klasickém vinném sklepě často bývá. Tvorba plísní na všech částech klasické klimatizace rychle sníží její účinnost a logicky zvýší spotřebu elektrické energie a zároveň zkrátí životnost zařízení. Naopak vhodné chladící zařízení do vinného sklepa tento problém neřeší. Je vyrobeno z jiných materiálů, kterým plíseň neublíží a také je oproti klasické klimatizaci mnohem jednodušší na údržbu.
Teplota
Všechny klasické klimatizace umí chladit pouze na minimální teplotu 17°C. Tento problém se dá odstranit úpravou nastavení klimatizace servisním technikem. Klimatizace je pak schopna chladit na nižší teplotu. Tím opět zvýšíte její pracovní zatížení a zkrátíte životnost. Pouze některé modely klimatizací s touto úpravou teploty počítají a jsou na to, po stránce životnosti, dimenzovány. Oproti tomu je chladící zařízení do vinného sklepa schopné chladit na teplotu 9°C i nižší.
Rosný bod
Největším nepřítelem klimatizačního systému používaného pro chlazení je vliv rosného bodu na výparníku (rosný bod = vznik kondenzace vzdušné vlhkosti). V režimu chlazení vzniká v jednotce kondenzace a kapičky vody, a v případě, že se někde na výparníku vyskytne povrchová teplota 0°C a méně, klimatizační výparník začne namrzat, vytvořený led začne narůstat a bránit proudění vzduchu a poté klimatizační výparník přestane plnit svoji funkci. Navíc vrtule ventilátoru začne do rozrůstajícího se ledu narážet a hrozí poškození jednotky. Z tohoto důvodu mají ECO výparníky větší rozteče lamel a díky tomu voda v prostoru méně ulpívá a nenamrzá.
Životnost
Všechny níže vypsané problémy, které Vám u instalace klasické klimatizace ve vinném sklepě vzniknou, Vám zkrátí životnost tohoto zařízení a zvýší jeho spotřebu elektrické energie. U zařízení vhodného pro chlazení do vinného sklepa tyto problémy odpadají, a navíc je toto zařízení přímo dimenzováno pro trvalý provoz 365 dnů v roce 24 hodin denně, s nižší spotřebou a delší životností než klasická klimatizace.